vineri, 24 ianuarie 2014

Despre mancare si autoservire cu David

Va puteti imagina ce inseamna sa hranesti un copil cu lingurita pana la 4 ani si 5 luni? Acasa, David obisnuia sa manance singur foarte rar. Si asta te induce in eroare pentru ca ai impresia ca va incepe curand, curand sa vorbeasca si sa faca de toate.

David nu a stiut ca poate manca singur, asadar.

Iar daca ne intoarcem si mai mult in timp...

Avea deja 11 -12 luni si trebuia sa-i tinem noi sticla de lapte ( din cana refuza cu obstinatie ) Pana la 2 ani nu a baut apa. Deloc...Bea doar lapte si sucuri de fructe facute in casa si ceaiuri. Medicului nostru de familie din Cluj nu i s-a parut ciudat desi m-am plans de nenumarate ori. Pana la doi ani nu a baut din cana: am incercat toate canile, cu picurator cu supapa, fara supapa, cani simple...nimic nu a functionat. La 2 ani si cateva zile a refuzat sticla de lapte, asa brusc si a inceput sa bea apa din cana. Dar cam 1 an de zile nu s-a mai atins de lapte/

Imediat dupa vasta de 3 ani, a avut cateva luni de zile in care, acasa, nu mancat decat iaurturi cu paine; de la sana la iaurturi cu fructe cu o conditie: sa nu contina bucati de fructe.Sa fie o zeama lunga fara nimic solid. Norocul nostru s-a numit Gradinita Malteza. Ii puneam in caserola mancare gatita si un fruct. Era singurul moment al zile cand manca altceva.

Filmul de mai jos surprinde unul dintre primele episoade cand David a inceput sa manance singur. Era la final de februarie. Moni este cea care il filmeaza si ii da comenzile. Moni l-a filmat tocmai pentru a ne arata progresul. Era greu de priceput pentru noi ca la gradinita mananca singur iar acasa nu.

Va rog sa remarcati masuta, ce forma are, pentru a nu da copilului nici o posibilitate de a face altceva. Veti vedea si o auto-stimulare vizuala (sau poate si pe alte planuri.?) din care Moni il opreste.


miercuri, 15 ianuarie 2014

Inceputurile terapiei - film cu David

V-am tot povestit si descris despre cum am incercat sa-l ajutam pe David.  Si v-am facut partasi la poze cu momente fericite si mai putin fericite de-ale lui David. Insa niciodata nu v-am facut partasi la actiune-prin filme.

Si pentru ca duminica trecuta ne-am uitat prin imensa arhiva de poze si filme cu David din primul lui an de viata  mi-a venit si ideea cu filmuletele.

 Vreau sa va arat si asta: filme cu David nu doar din primul an de viata ci si cateva din sesiunile de terapie cu Moni. Acestea va pot ajuta sa intelegeti cum s-a lucrat cu David si cum s-a facut interventia.  A inclus de toate : stimulare cognitiva, kineto-terapie, meloterapie, integrarea senzoriala...You name it!