duminică, 1 decembrie 2013

Andrei sa traiasca!

Andrei a fost al doilea prenume ales pentru David si in fiecare an facem si din Sf Andrei o sarbatoare pentru baietel.  De primul lui Sf.. Andrei, tati i l-a cumparat pe deja faimosul Paul care  in 6 ani si-a pierdut mult din luciu, forma, ba chiar l-am si cusut de vreo doua  ori. Asa ca arata destul de jalnic dar e inca la loc de cinste alaturi de Mickey de plus.

Cred ca este important pentru copii, in general, sa fie sarbatoriti pentru ca in acest fel vor avea respect de sine, isi vor valoriza propria persoana si isi vor pretui si sarbatori si ei copiii candva. Pentru David, de fapt fiecare prilej de sarbatoare este unul terapeutic. Desigur, exista un mit conform caruia terapia comportamentala s-ar face doar intr-un cadru rigid la masuta, dar NU, terapia se face tot timpul si in orice mediu.


Asta incercam noi sa facem. De aceea, fiecare copil cu autism are nevoie de insotitor pentru o vreme aproape in toate instantele vietii lui. Si tot din acelasi motiv se face incadrarea  in grad grav de handicap cu insotitor a copilului autism.
Insotitorul este de obicei ( si e cel mai fericit caz) parintele copilului: de obicei mama, dar nu e exclus sa fie tatal. Cazul si mai fericit este cel in care conform legii 448/2006  pentru protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, parintele este si angajat ca "asistent personal"al copilului de catre Primaria in raza caruia se afla domiciliul parintelui. Dar, de obicei, pentru ca nu exista suficiente fonduri si posturile in primarii sunt "inghetate" parintele "opteaza" pentru indemnizatie pur si simplu pe care o incaseaza lunar ( 600 de Ron adica). Dezavantajul este ca nefiind angajat, parintele nu are asigurare de sanatate, nu i se calculeaza vechime si contributii la pensie ( decat dc alege sa le plateasca din buzunarul propriu) etc.

Dar ceea ce fac acesti parinti e intr-adevar o munca estrem de grea, de cele mai multe ori ori muncesc singuri cu copiii ori dubleaza munca terapeutilor. Sa te transformi dintr-un parinte cu studii fara legatura cu pedagogia, psihologia sau psihopedagogia speciala,  intr-un om cu abilitati de terapeut comportamental, nu e lucru usor. Si peste asta sa mai fii si parinte pentru copilul tau e si mai greu.

Dar MERITA. Tot efortul din lume.



David a fost fericit ieri sa i se cante din nou "Multi Ani Traiasca!" N-am reusit sa-i fac decat o tarta negresa dar e cea  mai buna negresa pe care am facut-o vreodata :) David a fost incantat de gust si de sarbatoarea in sine.

Cadourile i-au facut si mai mare placere. Doua masinute metalice, un set de farfurie, bol si cana cu Fulger McQueen si o colectie de 20 de fabule de La Fontaine au fost un cadou destul de consistent. Cu masinutele s-a jucat imediat, 2 fabule am citit inainte de culcare iar primul lucru azi dimineata, i-a cerut  lui tati cereale cu lapte in bolul cel nou.


Si sa nu credeti ca ziua de ieri a fost lipsita de incidente, a fost una din zilele cu meteosensibilitate manifestata comportamental prin ferfenitarea retetei mele de negresa si prin declaratia : "vreau sa distrug tot" urmata de plansete cu lacrimi de crocodil. A fost pedepsit  dar asta nu rezolva neaparat problema, ramane incruntat cu o fata de copil ce sta sa planga: e clar ca nu se simte bine.

Speranta este cresterea si maturizarea - atat prin cea a sistemului nervos in sine cat si  cea psihica prin intelegerea propriuzisa a lumii. Sistemul nervos este sustinut la recomadarea neurologilor de cure alternative  de aminoacizi (Tonotil), acid folic, ulei de peste si Pure DHA plus in sezonul rece sirop de magneziu cu vit din complexul B. In plus, cu timpul,  speram ca va invata sa gestioneze aceste stari mai bine, deja semnele se arata prin faptul ca ne spune cand ii e somn sau obosit ( chiar dc nu poate neaparat adomi).

Acesta este David-Andrei, minunea noastra de zi cu zi, cu bune si cu rele. Si suntem langa el, neconditionat sa-l ajutam si sa-l crestem intr-un adult cat se poate de stabil psihic si emotional.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu