duminică, 4 august 2013

Distractie de vacanta

N-am mai scris demult, vara asta sunt ocupata si cu dulceturi si pregatiri pentru a umple camara dar si cu David. Cu David incerc sa lucrez zilnic macar 20-30 de minute: ca e o poveste citita sau ca lucram in caiete speciale de grupa mare sau coloram, tot munca se cheama. Despre munca de vara asta va povestesc alta data.

Acum despre distractie... sunt mici distractii pe care incercam sa ni le permitem de cand nu mai avem cheltuieli legate de terapia lui David. Dar evident, ce nu platim pe drumuri la Cluj sau persoane care sa lucreze cu el, folosim pentru socializare si mici iesiri.



Au fost mai intai cateva zile la Medias cand am avut ocazia sa-l observ pentru prima data altundeva decat acasa pe o perioada mai lunga decat cateva ore. Si parca n-m avut copil si grija. Nu copil autist! Copil, parca nu am avut copil... Desi in prima zi i-a fost foarte rau de la o enteroviroza, si-a revenit si s-a purtat impecabil oriunde am fost.



In primul rand s-a atasat rapid de verisorul lui Filip care fiind deja baiat mare, a stiut cum sa se joace cu el si ce sa-i arate. Mi-a placut si ca David a fost cuminte dar si ca Filip se purta protector cu el :) La tara i-a placut in ambele locuri chiar daca la Nemsa la tusica Mimi un cocos furios s-a repezit la picioarele lui. David cu o matura s-a aparat si i-a strigat  un :"mars" hotarat.

Iar cand noi parintii ne cazneam sa impachetam vreo cateva ceasrui mobile si alte lucruri David mi-a spus pentru prima data in viata lui: "Mama, ma plictisesc!"
Pe drumul de intoarcere la Gilau a fost ca orice copil tipic: " nu vreau sa plecam, sa mergem inapoi la Medias, sa mergem la Filip!" I-am promis ca vom merge si sper sa revenim inspre sfarsitul verii.

Am mai fost de ziua aviatei la Campia Turzii la Baza Aeriana 71 la o demonstratie de lupta cu elicoptere, show aerian cu elicoptere si MIG-uri. Incarcatura senzoriala a fost foarte mare ( zgomotul, caldura, aglomeratia) , stiam asta, a avut un sfert de ora in care a fost prost dispus si a incercat sa-si ofere stimuli vizuali si tactili ( a rupt fire uscate de iarba pe care le ducea la ochi si cu care voia sa isi frece pleoapele). L-am oprit si atat a fost.

La final a fost foarte fericit sa se urce in elicoptere si in tot ce era la dispozitie de Ziua Portilor Deschise la Baeza Aeriana 71 Campia Turzii.



Un alt loc minunat pentru David este Zooparcul Moara de Vant de langa Cluj. David a avut ocazia sa mearga cu trenuletul, sa calareasca un ponei si sa hraneasca animalele cu graunte si morcovi.



Fiecare activitate pe care o accepta, fiecare contact reusit cu restul, cu ceilalti, cu lumea este un motiv de mandrie. Este o noua ocazie de  integrare de toate felurile.

Si prefer sa lucram la modul aceste decat sa-mi irosesc timpul si banii cu cineva care nici macar nu recunoaste un copil cu un astfel de diagnostic. Cunoscatorii adevarati stiu ca un copil autist nu trebuie neaparat sa "bifeze" toate cele pe lista semnelor autismului si daca in 3 ore nu se vede nimic in neregula, intr-un alt mediu decat acasa, la fel, nu inseamna ca cineva a pus un diagnostic gresit sau ca "parintii sunt de vina".

Revenim cu noi stiri in curand ! :)
















2 comentarii:

  1. E foarte frumos blogul vostru, va felicit pentru el si pentru toata munca voastra cu micutul David. Va dorim zile frumoase si senine, sanatate si multa rabdare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru compliment si pentru urari :)

    RăspundețiȘtergere